Με αφορμή την άρνηση του Theodore (Teddy) Roosevelt να πυροβολήσει ένα αρκουδάκι, όταν είχε πάει για κυνήγι, γεννήθηκε η ιδέα της κατασκευής των γνωστών σε όλους λούτρινων παιχνιδιών teddy bears- έτσι αποκαλούνται ακόμα και όταν απεικονίζουν άλλα ζωάκια.

Η γερμανική Steiff είναι η πιο γνωστή κατασκευάστρια εταιρεία τέτοιων παιχνιδιών. Για να διαφοροποιεί τα προιόντα της από τις απομιμήσεις, φρόντιζε από το 1904 να τοποθετεί ένα κουμπί ή μια ετικέτα στο αυτί κάθε λούτρινου παιχνιδιού.

Τα αρκουδάκια διακρίνονται σε περιόδους από τα κουμπωτά ή, αργότερα, τα γυάλινα μάτια, ενώ πολύ σπάνια είναι τα αρκουδάκια από λευκό μοχέρ. Επίσης σπάνια είναι τα μαύρα αρκουδάκια Steiff, τα οποία κατασκευάστηκαν σε περιορισμένο αριθμό στο χρώμα αυτό λόγω του πένθους για το ναυάγιο του Τιτανικού.

Ένα σπάνιο ζευγάρι teddy bears της εταιρείας Steiff. Χορεύουν αγκαλιασμένοι και είναι ντυμένοι με τα αυθεντικά τους ρούχα. Φέρουν στο αυτί τους το χαρακτηριστικό σήμα κατατεθέν της εταιρείας “Steiff-Button in Ear”. Τα δυό αυτά αρκουδάκια μοιάζουν πολύ με ένα ζευγάρι που κατασκευάστηκε για να τοποθετηθεί σε βιτρίνες καταστημάτων το 1925.

Το 1927 είχαν τοποθετηθεί σε βιτρίνα στο Σαν Φρανσίσκο για την Αμερικανική Ημέρα για το Παιδί, που γιορτάστηκε στις 18 Ιουνίου, με θέμα «Ο γάμος των αρκούδων». Στη βιτρίνα παρουσιάζονταν έξι ζευγάρια αρκουδάκια που χόρευαν στην πλατεία ενός χωριού, τη στιγμή που ένα άλλο ζευγάρι έβγαινε από την εκκλησία.

Ειναι πιθανό, οπως λέει ο Daniel Agnew, αυτο το είδος teddy bears να ηταν φτιαγμένο γι άλλες παρουσιάσεις.

H Pat είναι ένα σπάνιο μαύρο αρκουδάκι Steiff των αρχών της δεκαετίας του 1910 και η Nora είναι ένα αρκουδάκι Strunz του 1908 από ανοιχτόχρωμο ξανθό μοχέρ που φοράει λευκή μάλλινη φούστα, πλεκτό πουλόβερ, εσώρουχα και μπότες και κρατάει μια ομπρέλα από μετάξι.

Έχει ενδιαφέρον ότι τα διάσημα αυτά αρκουδάκια μαζί με τη συλλογή που τα συνοδεύει, ενέπνευσαν την εταιρεία Steiff, η οποία τα επανεξέδωσε δεκαετίες αργότερα σε συλλεκτική συσκευασία.

Τα δύο αυτά αρκουδάκια ανήκαν στην Kathleen Eleanora Phillips (1905-1989), η οποία ζούσε στην Οξφόρδη.

Στο 60 σελίδων συνοδευτικό  σημειωματάριο “Nature Note Book”, η Kathleen φαίνεται πως κρατούσε ημερολόγιο από τις καλοκαιρινές της διακοπές του 1914. Στις ιστορίες του ημερολογίου της πρωταγωνιστούν τα δύο αρκουδάκια της.

Ένας πολύ σπάνιος κλόουν από σγουρό μοχέρ, ραμμένη μύτη και γυάλινα μάτια της εταιρείας Stelff, με αυθεντικό καπέλο, με μώβ πομ πομ, και γιακά φουρό.

Κατασκευάστηκε το 1926. Ο συγκεκριμένος κλόουν παρουσιάστηκε για εκτίμηση στην τηλεοπτική σειρά “BBC’s Antiques Roadshow”, που είναι στον αέρα απ΄το 1979 και ταξιδεύει κυρίως στη Βρετανία και λιγότερο στις άλλες χώρες.

Η εκπομπή δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν κάποια αντίκα να ρωτούν τους ειδικούς και να μαθαίνουν για την προέλευση και την αξία της. Όταν η εκπομπή ταξίδεψε στο Μπέλφαστ το 2003, ο ιδιοκτήτης αυτού του κλόουν,Thomas Larmour, έκπληκτος έμαθε πόσο σπάνιος είναι κι ότι το αρχικό του χρώμα ήταν λευκό.

Η εκτιμήτρια, Bunny Campione, η οποία διετέλεσε και σύμβουλος του Σ.Ο.Φ.Ι.Α. έκανε διευθετήσεις για την πώλησή του σε δημοπρασία του οίκου Christie’s , από όπου και αγοράστηκε και ανήκει στο Ίδρυμα Σ.Ο.Φ.Ι.Α.