Ιστορικά αρχεία 1800-1829

Περίπου στα 4.000 έγγραφα κι αρχεία αναφέρονται στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, όπως το Αρχείο Υποθηκοφυλακείου των Αγωνιστών του Πόρου και σημαντικό αρχείο από την Έξοδο του Μεσολογγίου.

Μια επιστολή Εκτελεστικού Σώματος της Προσωρινής Διοίκησης της Ελλάδας (Ναύπλιο 24/1/1823), με την υπογραφή Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, απευθυνόμενη προς το Μάρκο Μπότσαρη και Κίτσο Τζαβέλλα. Εκφράζει ευχαριστίες, εγκωμιάζει τους δύο οπλαρχηγούς και τους γνωστοποιεί ότι θα λάβουν οικονομική ενίσχυση από τον Λόρδο Byron (1823).


Ιστορικά αρχεία 1830-1899

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του νεότερου Ελληνισμού από την γένεση του νέου Ελληνικού κράτος μέχρι και τις εκπνοές του 19ου αιώνα. Τα αρχεία αυτά, αποτελούμενα από σπάνια χειρόγραφα, προσωπικά αρχεία, επιστολές κι αρχεία βασιλιάδων, συμβάσεις, έντυπα ποικίλης ύλης, φωτογραφίες, αφίσες κ.α., μαρτυρούν στοιχεία της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής της νεότερης Ελλάδας. Πολύ σημαντικά τα αρχεία από τα Υπουργεία Υγείας και Πρόνοιας, Οικονομικών.


Ιστορικά αρχεία 1919-1939

Η σημαντική περίοδος του μεσοπολέμου η οποία χαρακτηρίζεται από μια διαρκή διογκούμενη πολιτική κρίση με αλλεπάλληλες κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις. Στο μεταίχμιο της νεότερης προς τη σύγχρονη Ελληνική Ιστορία συμβαίνουν γεγονότα που σηματοδοτούν τη διαμόρφωση του νεότερου ελληνικού κράτους και δίνονται απαντήσεις για τις εξελίξεις των δεκαετιών που ακολουθούν.

Η Μικρασιατική Καταστροφή και οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις που ακολούθησαν, η απομάκρυνση του Βασιλιά, η ανακήρυξη της Δημοκρατίας το 1924, το οικονομικό Κράχ, η τελευταία πολιτική πράξη του Βενιζέλου και τέλος η δικτατορία του Μεταξά οδηγούν την Ελλάδα βαθιά πληγωμένη στην δυσκολότερη ίσως δεκαετία της σύγχρονής της Ιστορίας.