Τα παιχνίδια κατασκευών ανήκουν στα εκπαιδευτικά παιχνίδια, που καλλιεργούν τη φαντασία των παιδιών και τα βοηθούν να αναπτύξουν δεξιότητες. Ο παιδαγωγός και ιδρυτής του νηπιαγωγείου Friedrich Froebel (1782-1852), κατασκεύασε τα πρώτα εκπαιδευτικά παιχνίδια, τα οποία έμειναν γνωστά ως “Δώρα Froebel”. Στις αρχές της δεκαετίας του 1900, η πρωτοπόρος Maria Montessori ανέπτυξε παιχνίδια κατασκευών από κυβάκια ή φύλλα από ξύλο, πέτρα, σίδερο, μαλλί και μετάξι.

Σετ της Meccano σε ξύλινο κουτί αριθμημένο με τον αριθμό 10, μοντέλο κατασκευής Outfit No 10, από τις αρχές της δεκαετίας του 1950.

Η Meccano είναι αγγλική εταιρεία που πλέον έχει την έδρα της στη Γαλλία. Από το 1901 δημιουργεί παιχνίδια με στόχο να γίνει η μηχανική εύκολη για τα παιδιά, τα οποία πρώτα κατασκευάζουν το παιχνίδι και στη συνέχεια μπορούν να παίξουν με αυτό.

“Der Bahnhofbau”, ένα σπάνιο παιχνίδι κατασκευής σιδηροδρομικού σταθμού.

Τα κομμάτια του είναι χάρτινα με τυπωμένες εικόνες λιθογραφίας και τοποθετημένα πάνω σε ξύλο, σχηματίζοντας ένα τετράγωνο κτήριο με στέγη.

Οι πόρτες του μπορούν να ανοίγουν, η βάση είναι πράσινη κι έχει κόκκινο οβελίσκο. Βρίσκεται στο αυθεντικό κουτί του με λιθογραφημένη ετικέτα. Κατασκευάστηκε το 1890 ενδεχομένως από την εταιρεία Spear με την ετικέτα πάνω στη βάση να αναγράφει “France Carl Weber the Zurich toy shop”.

Η διάσημη ελβετική βίλα 540 από τη LEGO που κυκλοφόρησε το 1973. Το σετ 540 είναι ίδιο με το σετ 356 που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά, με τη διαφορά ότι το σετ 540 κυκλοφόρησε μόνο στις ΗΠΑ. Η βίλα αποτελείται από τρία κύρια μέρη.

Η βίλα είναι πάνω σε πράσινη βάση 16Χ32 εκ. και υπάρχει κι ένα οπωροφόρο δέντρο στην αυλή.