Αγαπημένα παιχνίδια-κυρίως λόγω του μεγέθους τους, αφού ήταν εύκολο να μεταφερθούν, ήταν τα στρατιωτάκια, δηλαδή φιγούρες στρατιωτών, καουμπόηδων, πειρατών και ιπποτών σε μικρό μέγεθος.

Η μαζική παραγωγή τους ξεκίνησε από τη Γερμανία το 17ο αιώνα και αναπτύχθηκε το 18ο αιώνα επί Φρειδερίκου του Μεγάλου. Τα μεταλλικά αυτά στρατιωτάκια, όπως και τα μολυβένια, συνήθως πωλούνταν σε σετ.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, αγγλική εταιρεία WBritain καινοτόμησε στον τρόπο παραγωγής τους και, από το 1950 και μετά, το μολύβι αντικαταστάθηκε μαζικά από το πλαστικό, αφού έκανε τα στρατιωτάκια πιο ελαφριά και άθραυστα.

Η Beton κατασκεύασε πρώτη φορά πλαστικά στρατιωτάκια το 1937, για να ακολουθήσει η Airfix το 1946. Στη κατηγορία στρατιωτάκια συγκαταλέγονται και τα λεγόμενα παιχνίδια προπαγάνδας.

Στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο κατασκευάζονταν στη Γερμανία παιχνίδια τα οποία υποστήριζαν τη μηχανή προπαγάνδας του Χίτλερ την περίοδο εκείνη.

Ένα πολύ σπάνιο σετ υπ΄αριθμόν 1.508 της αγγλικής εταιρείας WBritain, εκτός καταλόγου και σειράς παραγωγής.

Η ετικέτα του κουτιού απεικονίζει τρεις καουμπόηδες με πιστόλι και δύο με λάσο και αναγράφει :”Texas Rangers”, εμπνευσμένα από την ταινία της Paramount Picture. Οι καουμπόηδες κατασκευάστηκαν από την εταιρεία WBritain, στο Λονδίνο το 1937.

O Arnold Rolak χρειάστηκε 16 χρόνια για να πείσει τον John Ruddle να διαθέσει προς πώληση το μοναδικό γνωστό αυθεντικό σετ, το οποίο ανήκε στη συλλογή του.

Τελικά πωλήθηκε το Δεκέμβριο του 2000 σε δημοπρασία των Christie’s.

Ένα σετ της εταιρείας Einco/WBritain.

Το κουτί με το λογότυπο Einco- number one περιέχει στρατιωτάκια κι ένα τσίγκινο αεροσκάφος τύπου Zeppelin, το οποίο είναι penny toy της γερμανικής εταιρείας Meier.

Το σετ αυτό είναι παρόμοιο με αυτά που απεικονίζονται στο κατάλογο της εταιρείας WBritain του 1915 και πιθανώς είχαν κατασκευαστεί ειδικά για το πολυκατάστημα Gamages.