Η χρυσή εποχή της κατασκευής τσίγκινων παιχνιδιών έφτασε στο τέλος της με την κατασκευή των ρομπότ και των διαστημικών παιχνιδιών. Η λέξη ρομπότ προέρχεται από το σλαβικό “robota” που σημαίνει εργασία.

Καθιερώθηκε ως όρος με τη σημερινή του έννοια το 1920 από το Τσέχο θεατρικό συγγραφέα Karel Capek, καθώς αναφέρεται στο έργο του “Rossum’s Universal Robots”, στο οποίο σατυρίζει την εξάρτηση της κοινωνίας από τους μηχανικούς εργάτες (ρομπότ), που τελικά εξοντώνουν τους δημιουργούς τους.

Πότε όμως κατασκευάστηκε το πρώτο ρομπότ;

Το ρομπότ Atomic Man ζήτησε να πάρει πατέντα το 1949, όμως οι γνώστες λένε πως το ίδιο παιχνίδι είναι κατασκευασμένο νωρίτερα. Ακολουθεί στη συνέχεια η παραγωγή διαστημικών παιχνιδιών. Διαστημόπλοια, διαστημικά λεωφορεία, πύραυλοι και αστροναύτες ακολουθώντας τη μόδα της εποχής και ιδιαίτερα την εποχή που πραγματοποιήθηκε η πρώτη επιτυχημένη τροχιακή εκτόξευση του σοβιετικού τηλεκατευθυνόμενου δορυφόρου Sputnik 1 (1957), έγιναν σύντομα τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών

Ένα πολύ σπάνιο μωβ τσίγκινο ρομπότ της ιαπωνικής εταιρείας Masudaya που λειτουργεί με μπαταρίες. Διασώζεται τμήμα από το αυθεντικό κουτί του. Είναι κατασκευασμένο στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Το μωβ ρομπότ ανήκει στη διάσημη «Συμμορία των πέντε». Πρόκειται για πέντε ίδιου σχήματος ρομπότ με διαφορετικά σχέδια : Non Stop, Target, Radicon, Sonic, Man Machine.

Rocket Man  & Space Tank

Ένα ρομπότ με ενσύρματο χειριστήριο που ονομάζεται “Rocket Man”. Όταν σηκώνεται η μάσκα, εμφανίζεται ένας άνθρωπος. Είναι κατασκευασμένο το 1960 από την ιαπωνική εταιρεία ALPS. Όταν λειτουργεί, σηκώνει τα χέρια του σαν να παρελαύνει, περιστρέφεται η κεραία του (η οποία λείπει) και ο δείκτης στο σώμα του κινείται μέχρι να φτάσει το 0, οπότε πετάει τον πύραυλο που έχει στην πλάτη του.

Ένα πολύ σπάνιο διαστημικό τανκ με την ονομασία “Friction-drive Space Tank”. Ο οδηγός του είναι ρομπότ. Βρίσκεται στο αυθεντικό κουτί του.

Είναι κατασκευασμένο στην Ιαπωνία το 1955 από την εταιρεία Horikawa κι έχει το σήμα SH.