Πλήθος σπάνιων κυπριακών χρηστικών αντικειμένων λαϊκής τέχνης όπως Λαπηθιώτικα και Φοινιώτικα με τις μοναδικές τους τεχνοτροπίες και χρωματισμούς, πιθάρια, πιάτα και βάζα άλλων εργαστηρίων αλλά και ολόκληρες κεντητές προίκες όλων των γνωστών κέντρων κεντημάτων του νησιού, συνθέτουν μια σημαντικότατη συλλογή της Λαϊκής Τέχνης της Κύπρου. Κάθε ανθρώπινο δημιούργημα είναι στη βάση του ατομικό, αλλά έχει κοινωνικές προεκτάσεις γιατί αποτυπώνει τις συλλογικές παραστάσεις που επικρατούσαν στην εποχή του. Παράλληλα, η Λαϊκή Τέχνη φανερώνει την ευρεσιτεχνία και την ικανότητα των ανθρώπων να προσαρμόζονται στο φυσικό τους περιβάλλον αξιοποιώντας αυτά που τους προσφέρει και να επιβιώνουν όχι απλά με αξιοπρέπεια αλλά με τρόπο έντεχνο και πρωτοπόρο, προσφέροντας λύσεις για τους σύγχρονούς τους αλλά και για τις επόμενες γενιές.

Από την μια τα υλικά, οι πρώτες ύλες, η χρηστικότητα, και ο τρόπος κατασκευής είναι στοιχεία που μαρτυρούν σημαντικές πληροφορίες για τις καθημερινές συνθήκες, ανάγκες αλλά ικανότητες δημιουργίας. Από την άλλη η διακόσμηση του κάθε αντικειμένου καθρεφτίζει θρησκευτικές, ανθρωπολογικές και κοσμολογικές πεποιθήσεις των ανθρώπων, και αυτά σημαντικά χρηστικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας.

Η συγκεκριμένη συλλογή του Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α. προσφέρει μοναδικές πληροφορίες σχετικά με τα έθιμα και τις παραδόσεις της κυπριακής κοινωνίας διαφόρων ιστορικών εποχών. Πρόκειται ίσως για τα σημαντικότερα στοιχεία της πολιτισμικής ταυτότητας των «απόντων» από την επίσημη ιστορία πρωταγωνιστών μιας καθ΄ όλα προηγμένης κυπριακής κοινωνίας, οι οποίοι, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή, έχουν πολλά να διδάξει και να προσφέρουν λύσεις στην αναζήτηση ποιότητας ζωής και πολιτισμικής ταυτότητας.