Με γνώμονα την εκπαιδευτική διάσταση, αλλά και με βοήθημα την εξέλιξη της τεχνολογίας και τη μηχανική, τα παιχνίδια εξελίχθηκαν και πολλά εμπλουτίστηκαν με κάποιο μηχανισμό. Το κουρδιστό κλειδί εξελίχθηκε στο ενσύρματο ηλεκτρικό χειριστήριο και αργότερα στο τηλεχειριστήριο χωρίς καλώδιο. Διαδεδομένα παιχνίδια με αυτοματισμό είναι και τα καρουζέλ.

Το συγκεκριμένο είναι ένα γαλλικό καρουζέλ από τα τέλη του 19ου αιώνα, με τέσσερις κούκλες με πορσελάνινο κεφάλι.

Με τη μουσική οι τρεις κούκλες «ιππεύοντας» λαγούς και η μία ένα γουρουνάκι περιστρέφονται γύρω γύρω. Όλα τα υφάσματα στο παιχνίδι αυτό είναι αυθεντικά.

Kουρδιστό κρεοπωλείο απ τη Γερμανική εταιρεία Sonnenberg (19ου αιώνα).

Ενώ ο χασάπης κόβει κρέας η πελάτισσα κινείται από αριστερά στα δεξιά. Η ποιότητα κατασκευής για την εποχή που έχει κατασκευαστεί ειναι εξαιρετική.

Το ίδρυμα Σ.Ο.Φ.Ι.Α διαθέτει το συγκεκριμένο παιχνίδι με αυτοματισμό σε πολύ καλή κατάσταση και πλήρως λειτουργικό

Ένα πολύ σπάνιο μηχανικό παιχνίδι της εταιρείας Britains, που αναπαριστά έναν αγώνα δρόμου με τα πόδια, γνωστό ως “The Mechanical Foot Race”, κατασκευής περίπου το 1890.

Περιλαμβάνει δύο αντρικές φιγούρες με κεφάλια από επεξεργασμένο μέταλλο και κοστούμια από μετάξι, οι οποίοι τρέχουν γύρω από μια κυλινδρική τέντα από ζωγραφισμένο λιθόγραφο σκεπασμένο από χαρτί.

Έχει αποσπώμενο κοντάρι σημαίας, σημαία, ξύλινη επιγραφή του νικητή και κλειδί. Όλα αποθηκεύονται σε κουτί ξύλινο.

Στο παιχνίδι αυτό δύο νεαροί λοιπόν, περπατούν γρήγορα και συνεχώς ο ένας προσπερνά τον άλλον.

Ένα σπάνιο κι εκλεκτό γαλλικό συρόμενο παιχνίδι που ιππεύει το φεγγάρι. Όταν το σέρνεις, το Punch μετακινεί το κεφάλι του και το φεγγάρι βγάζει τη γλώσσα του.

Punchinello, Pulcinella, που συχνά αποκαλείται Punch στα αγγλικά, Polichinelle στα γαλλικά. Είναι ένας κλασσικός χαρακτήρας που ξεκίνησε από το “Commedia dell’arte” του 17ου αιώνα κι έγινε χαρακτηριστική φιγούρα του ναπολιτάνικου κουκλοθέατρου.

Κύριο χαρακτηριστικό του, από το οποίο απέκτησε το όνομά του, είναι η εξαιρετικά μεγάλη μύτη του, που μοιάζει με ράμφος.

Η ιδιαίτερη κατηγορία παιχνιδιών “Pull a long”, έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα και την Αίγυπτο. Τα παιδιά πειραματίζονται με το πόση δύναμη χρειάζεται να ασκήσουν για να τα τραβήξουν αλλά και μαθαίνουν πως τα διαφορετικά σχήματα, μεγέθη και το βάρος επηρεάζουν την ισορροπία σε σχέση με την κίνηση.