Πλήθος από ντοκουμέντα, εφημερίδες, χειρόγραφα, παράνομα φύλλα εφημερίδων, φωτογραφίες και πολλά άλλα, φέρνουν στο φως άγνωστες πτυχές της πιο ματωμένης περιόδου της Σύγχρονης και Νεότερης Ελλάδας. Μια δεκαετία στην αυγή της οποίας η Ελλάδα μάχεται στο πλευρό των συμμάχων κατά του Γερμανοϊταλικού φασισμού.

Οι δυσκολίες και τα πέτρινα χρόνια της Κατοχής φωτίζονται ιδιαίτερα μέσα από τον Παράνομο Τύπο, το μοναδικό όπλο των κατακτημένων να εκφραστούν, να εμψυχώσουν όσους ήταν απελπισμένοι και αδύναμοι, και οργανωθούν και τελικά να καταφέρουν να αντισταθούν με αξιοπρέπεια μέχρι την απελευθέρωση. Ο πόλεμος θα τελειώσει αλλά ο Ελληνικός λαός βρίσκεται αντιμέτωπος ξανά με μια νέα, ίσως πιο σκληρή πραγματικότητα, το Εμφύλιο Πόλεμο.

Ο Παράνομος Τύπος κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο, ο οποίος Εμφύλιος για πολλούς ιστορικούς έχει ήδη ξεκινήσει πολύ πριν αποχωρήσουν οι Ναζί από την Ελλάδα, παίρνει άλλες διαστάσεις και προσπαθεί πλέον να κρυφτεί όχι από το άγρυπνο μάτι των SS αλλά από το επίσημο πλέον Ελληνικό Κράτος. Οι διαφορετικές οπτικές και θεωρήσεις μέσα στο ίδιο το αριστερό στρατόπεδο, ο πόλεμος χαρακωμάτων μεταξύ προπαγάνδας και οι αλήθειας, οι προσπάθειες οργάνωσης και διεθνοποίησης του προβλήματος, οι εκδότες και οι συγγραφείς των παράνομων εντύπων είναι μερικά από τα θέματα όπου στο αρχείο του Παράνομου Τύπου του ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α. ο ερευνητής μπορεί να αντλήσει σημαντικές πρωτογενείς πληροφορίες.