Από τους αρχαίους πολιτισμούς της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Ρώμης μέχρι και σήμερα, οι κούκλες-ομοιώματα ανθρώπινων μορφών-είναι απ΄τα πιο διαδεδομένα παιχνίδια.

Στο πέρασμα των αιώνων, τα κύρια υλικά με τα οποία κατασκευάζονταν κούκλες ήταν ο πηλός, το κερί, το ξύλο, η πορσελάνη, το ύφασμα και το πλαστικό. Τα χαρακτηριστικά στο πρόσωπο ήταν συχνά ζωγραφισμένα με λεπτομέρεια, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συνοδευτικά τους όπως τα ρούχα, τα αξεσουάρ τους, τα κουκλόσπιτα κ.λ.π.

 

H Jemeau Carrier-Belleuse Triste είναι μια παιδική κούκλα σε εξαιρετική κατάσταση με μεγάλα μπλε γυάλινα μάτια, σκιασμένα βλέφαρα, τρυπημένα αυτιά, ελαφρώς βαμμένες βλεφαρίδες με πινελιές στην άκρη και στόμα μισάνοιχτο.

Έχει μακριά ξανθά μαλλιά και χρονολογείται περίπου το 1880. Στο σώμα της υπάρχει μια μπλε σφραγίδα που αναγράφει “Jumeau Medaille d’ Or Paris”.

Το 1879 ανατέθηκε στον Albert-Ernest Carrier-Belleuse, το γλύπτη του Γάλλου αυτοκράτορα, να κατασκευάσει ένα κεφάλι κούκλας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί είτε από αγόρι είτε από κορίτσι. 0 Albert-Ernest Carrier-Belleuse θεωρείται ότι χρησιμοποίησε ως μοντέλο ένα πορτρέτο του βασιλιά Ερρίκου της Ναβάρας όταν ήταν τεσσάρων ετών και το σχέδιο έγινε γνωστό ως Jumeau Triste.

Αυτή η κούκλα ανήκε σε μία από τις αδερφές Evelyn και Sophia Oakey,που ζούσαν στη Γαλλία όταν ήταν μικρές. Ο πατέρας τους ήταν ο εφευρέτης του σμυριδόπανου και ίδρυσε μια επιχείρηση γνωστή ως English Abrasives στο Wellington Mills, νότια του σταθμού Waterloo, η οποία υπήρχε μέχρι περίπου πριν από 25 χρόνια.

O Francois Gaultier δημιούργησε το 1860 μία εταιρία παραγωγής πορσελάνινων κουκλών στην Γαλλία.

H Francois Gaultier Bebe χρονολογείται περίπου το 1880.

Είναι μια γαλλική κούκλα με κεφάλι από ματ πορσελάνη, έχει καφέ γυάλινα μάτια, βαμμένο κλειστό στόμα, βλεφαρίδες από φτερά, τρυπημένα αυτιά, σκουλαρίκια και μακριά ξανθά μαλλιά σε μοχέρ περούκα.

Έχει ραφές και σταθερούς καρπούς. Φοράει αυθεντικό ανοιχτόχρωμο γαλάζιο μεταξωτό φόρεμα με λεπτομέρειες από κορδέλες, καπέλο ψηλό με φτερό, εσώρουχα, κάλτσες και χαρακτηριστικά δερμάτινα παπούτσια.

To 1882 o πρωτότοκος γιός του Francois, ο Eugene μπήκε σαν συναίτερος στη εταιρία και το όνομα άλλαξε σε Gaultier & Fils Aine με έδρα την περιοχή  Αγιο Μαυρίκιο του Παρισιού.

Queen Anne είναι μια πολύ σπάνια και σημαντική ξύλινη κούκλα που χρονολογείται στα τέλη του 17ου με αρχές του 18ου αιώνα.

Μόνο 23 ξύλινες κούκλες της συγκεκριμένης εποχής διασώζονται παγκοσμίως. Διαθέτει σκαλιστό κεφάλι και είναι ζωγραφισμένη με πολλή προσοχή και λεπτομέρειες. Έχει «καρφωμένα» ξανθιά μαλλιά που είναι πιασμένα στο πίσω μέρος με μεταλλική αγκράφα. Το ζωγραφισμένο ξύλινο σώμα το καλύπτουν τα αυθεντικά της ρούχα που περιλαμβάνουν: εσώρουχα, μεσοφόρια, ρόμπα, μαντήλι λαιμού, κορσέδες, γάντια, κάλτσες, καλτσοδέτες, σουέτ παπούτσια κι ένα ψάθινο καπέλο με μπλε κορδέλες.

Στο άρθρο της Bunny Campione, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Dolls, the Collector’s Magazine”, όπως και στο “Puppen magazine” η συγκεκριμένη κούκλα περιγράφεται ως Figure 2.