Το Ίδρυμα Σ.Ο.Φ.Ι.Α. διαθέτει συλλεκτικό υλικό, κύπελλα, μετάλλια και τεκμήρια για τον ελληνικό αθλητισμό του 20ου αιώνα τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στο κοινό. Θησαυροί ανάμεσα σε 50.000 φωτογραφίες Ελλήνων Αθλητών που έγραψαν ιστορία.

Η συλλογή περιλαμβάνει σπουδαία τεκμήρια μεταξύ των οποίων το πρωτότυπο έγγραφο που αποδεικνύει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβίωσαν το 1856. Το μοναδικής αξίας αυτό ιστορικό τεκμήριο αποδεικνύει ότι οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες τελέστηκαν πολύ νωρίτερα από τα Ολύμπια του ευεργέτη Ζάππα, ή τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896.Το έγγραφο αυτό βγήκε για πρώτη φορά στη επιφάνεια με την έκδοση του βιβλίου «Αγωνίσματα τίθενται πέντε».

Με λιτότητα και σεβασμό στο πνεύμα των αγώνων που κληρονομήσαμε από τους αρχαίους προγόνους μας, ελπίζουμε να δώσουμε μια νότα αισιοδοξίας στο κοινό και να επιστρέψουμε σε αξίες ηθικής και «ευ αγωνίζεσθαι». Σπάνιες εκδόσεις, βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά με θέμα τον αθλητισμό, συμπληρώνουν αυτή τη συλλογή και αναβιώνουν συνάμα όλη την ιστορική διαδρομή του αθλητισμού μέσα στο χρόνο. Ας μην ξεχνάμε ότι αθλητισμός έχει αποδείξει ότι μπορεί να προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις και συναισθήματα, ακόμη και σε εποχές δύσκολες.