ΜΠΛΕΚ

Το Μπλεκ  είναι ιταλικό γουέστερν περιοδικό κόμικς που δημιουργήθηκε από την ομάδα EsseGesse και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ιταλία στις 3 Οκτωβρίου 1954, από την Editoriale Dardo.

Αφορά την ιστορία ενός κυνηγού, βετεράνου της μάχης για την αμερικανική ανεξαρτησία από τους Βρετανούς αποικιοκράτες, κατά τα τέλη του 18ου αιώνα.Ο Μπλεκ κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 1969 από τον Στέλιο Ανεμοδουρά, και κυκλοφόρησε μέχρι τον Ιούνιο του 1994.

Στην πρώτη περίοδο του Μπλεκ (Ιούνιος 1969 – Δεκέμβριος 1975) το περιοδικό κυκλοφορούσε σε μικρή διάσταση. Περιελάμβανε εκτός της κύριας ιστορίας τις περιπέτειες του Ρίνγκο, του Τομ και το ανάγνωσμα Παιδί-Φάντασμα, ενώ τις επόμενες δύο δεκαετίες η θεματολογία πολλαπλασιάσθηκε. Από το 2013 το περιοδικό εκδίδεται ξανά στην Ελλάδα, με τίτλος “Νέος Μπλεκ”.

ΓΚΑΟΥΡ ΤΑΡΖΑΝ

Μια σειρά που διήρκησε σε τέσσερις περιόδους

Α’ Περίοδος: Εκδόσεις Άγκυρα 1950. Συγγραφέας Νίκος Β. Ρούτσος. Κυκλοφόρησαν 56 τεύχη σε εικονογράφηση Νείρου μέχρι το τεύχος Νο 19 κι από το 20ό και πέρα ο Βύρων Απτόσογλου αναλαμβάνει την εσωτερική εικονογράφηση ενώ ο Νείρος συνεχίζει να εικονογραφεί τα εξώφυλλα.

Β’ Περίοδος: Εκδόσεις Νίκος Β. Ρούτσος 1951. Συγγραφέας Νίκος Β. Ρούτσος. Κυκλοφόρησαν 52 από τα 113 τεύχη που είχαν αρχικά προαγγελθεί, με το χαρακτηριστικό δίχρωμο εξώφυλλο, σε αποκλειστική εικονογράφηση Απτόσογλου.

Γ’ Περίοδος: Εκδόσεις Άγκυρα 1959. Επάνοδος του Νίκου Β. Ρούτσου με 112 περιπέτειες. Η εικονογράφηση των εξωφύλλων ήταν του Νείρου για τα πρώτα 32 τεύχη και  του Κουκάκη για τα επόμενα 8Ο.

Δ’ Περίοδος: Εκδόσεις Αστερίας 1981. Συγγραφεύς Νίκος Β. Ρούτσος (στο κύκνειο άσμα του). Κυκλοφόρησαν συνολικά 24 τεύχη σε εικονογράφηση Α. Αβαγιανού.

Το πρώτο τεύχος ο Ταρζάν διαφεντεύει τη ζούγκλα μόνος κι έρημος. Μέχρι το τεύχος 26 ο τίτλος ήταν σκέτος «Ταρζάν», μετά άλλαξε σε «Ταρζάν-Γκαούρ»ως το τεύχος 45 για να πάρει κατόπιν την τελική του μορφή, «Γκαούρ-Ταρζάν». Το εξώφυλλο είναι του Νείρου.