Το Ίδρυμα Σ.Ο.Φ.Ι.Α. έχει στη κατοχή του πλούσιο και ποικίλο υλικό, ικανό να διατηρήσει αλλά και να αναπτύξει διεθνώς την έβδομη τέχνη, τον συναρπαστικό Κινηματογράφο.
Δημιουργοί και κριτικοί, θρυλικοί ήρωες του κινηματογράφου και των κινουμένων σχεδίων, κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στη συλλογή του Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α. Στόχος του ιδρύματος είναι να αναδείξει όλο αυτό το υλικό και να δείξει την γένεση και την εξέλιξης του σινεμά.
Η συλλογή περιλαμβάνει τουλάχιστον 30.000 ταινίες από τα πρώτα βήματα της Έβδομης Τέχνης, συγκεκριμένα των 16 mm, 18mm, 35mm. Επίσης περιλεμβάνει 70.000 φωτογραφίες, 10.000 αφίσες, μηχανές λήψης και προβολής από το 17ο αιώνα.
Το ίδρυμα Σ.Ο.Φ.Ι.Α., σε συνεργασία με το Διαπανεπιστημιακό Κέντρο Νέων Ελληνικών Σπουδών, ανέλαβε από τις 11 έως τις 18 Σεπτεμβρίου του 2005 στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ, στον Καναδά, την οργάνωση και διεξαγωγή του αφιερώματος «Τοπίο Ελληνικού Κινηματογράφου». Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος προβάλλονταν καθημερινά μια ταινία και ένα ντοκιμαντέρ, όπως «Πολίτικη Κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη, «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη, «Το βλέμμα του Οδυσσέα» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, κλπ.
Επίσης, το ίδρυμα Σ.Ο.Φ.Ι.Α. έχει διοργανώσει Έκθεση με τον τίτλο «Στιγμές Ελληνικού Κινηματογράφου» με φωτογραφίες από τη συλλογή του Γ. Κιτσίου-Γιαννώτη. (19 Δεκεμβρίου 2004 – 31 Ιανουαρίου του 2005)
Το Ίδρυμα Σ.Ο.Φ.Ι.Α. έχει συνεργαστεί με τις εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ , και με χορηγό τον πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων και χορηγό επικοινωνίας την ΕΡΤ, εξέδωσε το μνημειώδες δίτομο έργο «Ελληνικός Κινηματογράφος 1905-2005».
Τέλος, δρομολογείται η συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το τμήμα Μultimedia and Graphic Art , προκειμένου να δημιουργηθεί δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των ερευνητών φοιτητών και των συναφών συλλογών που διαθέτει το ίδρυμα Σ.Ο.Φ.Ι.Α..
Ταινίες
Τριάντα χιλιάδες τίτλοι ταινιών του Παγκόσμιου Κινηματογράφου των 16 mm, 18 mm και 35 mm, video όλων των τύπων αλλά και DVD από τα πρώτα κιόλας βήματα της 7ης Τέχνης . Μέσα από αυτές αναδεικνύονται, θρυλικοί ήρωες, πρωταγωνιστές και κομπάρσοι, σκηνοθέτες και σεναριογράφοι. Ένας ολόκληρος πολιτισμός, η κουλτούρα, η καθημερινότητα αλλά και γεγονότα, πολιτικά και κοινωνικά, μέσα από το πέρασμα των χρόνων.
Μέθοδοι & μηχανές προβολής
Δύο χιλιάδες πομπίνες, δέκα χιλιάδες Laser Discs, δεκαπέντε χιλιάδες VHS, τρεις χιλιάδες DVDs καθώς κι ένας μεγάλος αριθμός μηχανών προβολής ταινιών, αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της Συλλογής αυτής του Ιδρύματος.
Αφίσες
Τρεις χιλιάδες αφίσες ταινιών καθώς και δύο χιλιάδες αφίσες σε μικρογραφία με περίληψη, έρχονται να συμπληρώσουν τη μεγάλη αυτή Συλλογή, θυμίζοντάς μας παλιές αλλά και άγνωστες ταινίες του κινηματογράφου σε μια άλλη εποχή. Ένα μεγάλο ταξίδι μέσα στη πορεία του στο χρόνο…από το χτες στο σήμερα…
Φωτογραφίες & lobby cards
Τέσσερις χιλιάδες φωτογραφίες αλλά και lobby cards συμπληρώνουν το μεγαλείο του Κινηματογράφου που συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.
Κινηματογραφικά περιοδικά & βιβλία
Ο Α Τόμος της «Ιστορίας του Ελληνικού Κινηματογράφου», εκδόσεις Ίδρυμα Σ.Ο.Φ.Ι.Α. Στους δύο τόμους, όλη η ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, από τη γέννησή του το 1905 κάπου στη τουρκοκρατούμενη ακόμη Μακεδονία μέχρι το 2005. Το ταξίδι και η πορεία του… από τους αδελφούς Μανάκια με τα πρώτα τους ντοκιμαντέρ στα Βαλκάνια, έπειτα στις πρώτες μικρού μήκους κωμωδίες το 1911 από τη πρώτη Ελληνική Εταιρεία Παραγωγής «Αθήνη Φίλμ», για να φτάσει στη πρώτη ταινία μεγάλου μήκους τη «Γκόλφω» το 1914.
Η πορεία του ανοδική, από τα θρησκευτικά έργα, στα κοινωνικά, αισθηματικά… και από εκεί στα μεταπολεμικά χρόνια και στον Φιλοποίμην Φίνος… Μεγάλοι ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι όπως Σακελλάριος, Φωτόπουλος, Βασιλειάδου, Λαμπέτη, Χορν, Τσιφόρος, κά. Εταιρείες παραγωγής ταινιών όπως η «Φίνος Φίλμ», «Καραγιάννης και Καρατζόπουλος», «Σπέντζος Φίλμ», είναι μερικές από αυτές που θα φτάσουν στη κορύφωση τον Ελληνικό Κινηματογράφο μέχρι το 1970. Ο Νέος Ελληνικός Κινηματογράφος μπαίνει σε περίοδο στοχασμού και προβληματισμού με τον Αγγελόπουλο το 1970, ενώ από το 1986-μέχρι το 1992 θα γνωρίσει μαρασμό για να αναγγεννηθεί το 1993 ακολουθώντας μια λαμπρή πορεία…
Θέατρο
Στη θεματολογία αυτή διατηρείται οπτικοακουστικό υλικό με παραστάσεις αλλά και Αρχείο Θεατρικών Έργων και Προγράμματα Παραστάσεων, πλούσια αρχεία με χειρόγραφα κείμενα και μεταφράσεις και συλλεκτικά τεκμήρια θεατρικών παραστάσεων. Ενδεικτικά έχουν αγοραστεί σε δημοπρασίες έργα από τη θεατρική βιβλιοθήκη του Μίμη Ρουγγέρη και του Κ. Δακόπουλου αλλά και από το ΘΙΑΣΟ ΣΚΟΥΡΑ- ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ, ένα κείμενο για το υποβολείον, «Τα φθινοπωρινά βιολιά» / Ηλία Σουργκουτσέφ.
Η Συλλογή με τα Θεατρικά Προγράμματα αποδεικνύει μία έντονη θεατρική δράση, ακόμα και σε δύσκολους καιρούς, μα και ταξιδεύει στο κλίμα της κάθε εποχής με τα έργα που επιλεγόντουσαν και ανέβαιναν σε κεντρικά θέατρα αλλά και κάθε γειτονιά. Ενδεικτικά: ΒAΣΙΛΙΚΟΝ ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ, Σαίξπηρ, Όπως σας αρέσει, 1951-1952. / ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, Νίκος Καζαντζάκης, Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται, 1956./ ΣΩΜΑΤΕΙΟΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ, ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ, Αφιερωμένη στους Ι. Παπαιωάννου, Γ. Αγγελόπουλο. ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ,29/9/1958./ ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΜΠΟ, Ξαναγαργάλατα, 1970./ ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ, Ιακ. Καμπανέλλης, Η αυλή των Θαυμάτων, 1957 και άλλα πολλά.